Vrouwenkoor Amor Musae Made

                                 
VROUWENKOOR  AMOR MUSAE

Vrouwenkoor “Amor Musae” werd in 1955 opgericht te Stuivezand ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de H. Blasiusparochie.

De repetities werden toen gehouden in het parochiehuis van Stuivezand.

Via diverse andere locaties is het koor tenslotte terecht gekomen in het Patronaatsgebouw. Toen dat werd afgebroken is het koor verhuisd naar Cultureel Centrum “De Mayboom”, waar het koor nog steeds iedere week de repetitieavond heeft.

 

In 1955 is Amor Musae begonnen onder leiding van de heer Antoon de Wijs. Daarna werd de heer Antoon van Osta dirigent van het koor.

Van 1960 tot 1991 is de heer Marinus Ligthart dirigent geweest van Vrouwenkoor Amor Musae. Onder zijn leiding is het koor muzikaal op een steeds hoger niveau  gekomen.

In 1991 heeft zijn zoon, de heer Peter Ligthart, het dirigentschap van zijn vader overgenomen. Peter Ligthart is 31 jaar onze dirigent geweest, maar heeft sinds januari 2023 het dirigentenstokje overgedragen aan Niels Loose.

Het koor is een 4 stemmig Vrouwenkoor. Het repertoire bestaat uit zowel klassieke als moderne werken. Het koor zingt in verscheidene talen waaronder ook Russisch.

Het koor komt al vele jaren uit in de Superieure Afdeling - Vrouwenkoren, de hoogste categorie voor amateurkoren.

De voornaamste doelstelling van het koor is het beoefenen van de zangkunst in koorvorm op een zo hoog mogelijk haalbaar niveau, overigens in een sociale vorm van vrijetijdsbesteding

Het koor verzorgt regelmatig uitvoeringen in zorgcentra en andere instellingen.

 

Het koor heeft in haar bestaan 5 keer een internationaal zangconcours georganiseerd. Amor Musae heeft zelf ook vaak deelgenomen aan concoursen en concerten in binnen- en buitenland o.a. in Duitsland en Polen. Tijdens deze concoursen heeft het koor al vele eerste prijzen behaald, vaak met lof van de jury.

 

Als grootste succes kan het 4 daags Internationaal zangconcours in Nijmegen in 1977 worden genoemd. Daar behaalde het koor met lof van de jury, met 379 punten in de superieure afdeling, het hoogste aantal punten van de 80 deelnemende koren. Tevens ontving het koor de Cultuurprijs van de gemeente Nijmegen en dirigent de Heer Marinus Ligthart kreeg de Dirigentenprijs.

 

In april 2000 heeft Amor Musae, ter gelegenheid van het 45 jarig jubileum, in samenwerking met het Made’s Mannenkoor, met groot succes koorwerken uit de Matthäus Passion uitgevoerd.

De verteller/evangelist was altijd Pastoor Joost de Bont.

 

Diverse malen werd in samenwerking met het Mades Mannenkoor het Kerstoratorium van H.F. Müller uitgevoerd.

 

Het koor heeft verschillende keren aan jubileumconcerten van Harmonie St. Caecilia meegewerkt. Meestal gebeurde dat in samenwerking met het Mades Mannenkoor waardoor ook werken voor gemengd koor gezongen konden worden.  Bij enkele werken werd de begeleiding van het gemengd koor door Harmonie St. Caecilia verricht. De concerten waren iedere keer weer een groot succes.

 

In 2005 heeft Vrouwenkoor Amor Musae haar 50 jarig jubileum gevierd met een jubileumconcert op 2 april. Op 5 juni werd de Missa Simplex van Hendrik Andriessen in de kathedraal Sint Michiel – Sint Goedele in Brussel met veel succes uitgevoerd. 15 oktober was de uitvoering van deze mis in de Blasiuskerk in Stuivezand wederom een succes..  8 oktober werd een korenfestival georganiseerd en als afsluiting van het jubileumjaar was er op 9 december een concert met de 5 koren waar van de heer Peter Ligthart dirigent was.

 

In 2009 heeft het koor, in samenwerking met het Mades Mannenkoor, het Requiem van Gabriel Fauré uitgevoerd.

Medewerking aan dit concert gaven: de sopranen Annet van de Hout en Wil Aerts en de bariton Wil van Leijsen. De orgelbegeleiding was van Joep Moonen en op de piano speelde Joep Meijer. Deze prachtige uitvoering stond onder leiding van onze dirigent de heer Peter Ligthart

 

Bij het 60 jarig bestaan heeft het koor in oktober 2015 een jubileumconcert gegeven in de Bernarduskerk. Voor de pauze heeft het koor haar eigen repertoire gezongen. Het mooie lied, The Snow, van Sir Edward Elgar, werd behalve door de piano ook nog begeleid door 2 violistes.

 

Na de pauze werd het prachtige werk  “The Bavarian Highlands”,  eveneens van Sir Edward Elgar ten gehore gebracht in samenwerking met het Made's Mannenkoor en Gemengd koor Scampolo uit Tilburg. Het concert stond onder leiding van de heer Peter Ligthart met aan de piano de heer Bert Brouwer.

 

Momenteel telt het vrouwenkoor 43 leden. Het koor staat onder leiding van Niels Loose en aan de piano Rene van Assche.
Het koor repeteert iedere dinsdagavond vanaf 6 februari 2024 in het cultureel centrum De Bernardus van 19.00 uur tot 20.30 uur en wisselend per maand van 20.45 uur tot 22.15 uur.
In oktober 2025 zal ons koor 70 jaar bestaan.